Kosten Outplacementtraject

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Uncategorized

Alles wat je moet weten over de kosten van een outplacementtraject in Nederland

Ben je op zoek naar informatie over de kosten van een outplacementtraject in Nederland? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de kosten en tarieven van outplacement.

Outplacement is een begeleidingstraject dat mensen helpt bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag. Maar wat kost zo’n traject nu eigenlijk? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van het traject, de inhoudelijke begeleiding en de ervaring van de outplacementcoach.

We zullen in dit artikel dieper ingaan op de gemiddelde kosten van een outplacementtraject in Nederland, inclusief de mogelijke bijkomende kosten. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en welk budget je nodig hebt.

Voordat je een beslissing neemt over een outplacementtraject, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van de kosten. Met de informatie in dit artikel kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen dat je de best mogelijke begeleiding krijgt tijdens je outplacementproces.

Voordelen van een outplacementprogramma

Het deelnemen aan een outplacementprogramma kan verschillende voordelen met zich meebrengen voor mensen die hun carrière opnieuw willen opbouwen na ontslag. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het volgen van een outplacementprogramma:

 1. Professionele begeleiding: Een outplacementcoach beschikt over de expertise en ervaring om de deelnemers te begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Ze kunnen waardevolle inzichten en adviezen bieden over het sollicitatieproces, het opstellen van een effectief CV en het voeren van succesvolle sollicitatiegesprekken.
 1. Emotionele ondersteuning: Ontslag kan een emotioneel uitdagende ervaring zijn, en een outplacementprogramma biedt deelnemers de nodige emotionele ondersteuning. De coach kan hen helpen bij het omgaan met gevoelens van onzekerheid, teleurstelling en stress, en hen aanmoedigen om positief te blijven en te focussen op hun toekomstige mogelijkheden.
 1. Netwerkmogelijkheden: Tijdens een outplacementprogramma kunnen deelnemers de kans krijgen om hun professionele netwerk uit te breiden. Dit kan waardevol zijn bij het vinden van nieuwe carrièrekansen, aangezien veel vacatures vaak via mond-tot-mondreclame worden ingevuld. Een outplacementprogramma kan deelnemers helpen bij het identificeren en benutten van relevante netwerkmogelijkheden.
 1. Loopbaanontwikkeling: Een outplacementprogramma kan deelnemers helpen bij het identificeren van hun sterke punten, het ontdekken van nieuwe carrièremogelijkheden en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Dit kan hen in staat stellen om een meer bevredigende loopbaan na te streven en hun professionele groei te bevorderen.

De kosten van een outplacementprogramma in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. In de volgende sectie zullen we ingaan op de factoren die van invloed zijn op de kosten van een outplacementproces.

Kosten van het outplacementproces in Nederland

Het bepalen van de kosten van een outplacementprogramma kan lastig zijn, omdat deze afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een outplacementproces in Nederland:

 1. Duur van het programma: De duur van een outplacementprogramma kan variëren van enkele maanden tot een jaar of langer. Hoe langer het programma duurt, hoe hoger de kosten over het algemeen zullen zijn.
 1. Inhoud van de begeleiding: Het specifieke inhoudelijke programma en de begeleiding die wordt geboden, kunnen ook van invloed zijn op de kosten. Sommige outplacementprogramma’s omvatten bijvoorbeeld individuele coachingssessies, workshops en trainingen, terwijl andere programma’s zich meer richten op online begeleiding of groepssessies.
 1. Ervaring van de coach: De ervaring en expertise van de outplacementcoach kunnen ook van invloed zijn op de kosten. Coaches met meer ervaring en een bewezen staat van dienst kunnen over het algemeen hogere tarieven vragen.

Het is belangrijk op te merken dat de kosten van een outplacementprogramma vaak worden gebaseerd op een uurtarief of een totaaltarief. Sommige outplacementbureaus bieden ook verschillende pakketten aan, afhankelijk van de behoeften en budgetten van de deelnemers.

Gemiddelde kosten van een outplacementprogramma in Nederland

Hoewel de kosten van een outplacementprogramma kunnen variëren, is het mogelijk om een algemeen idee te krijgen van de gemiddelde kosten in Nederland. Volgens onderzoek en enquêtes onder outplacementbureaus en coaches, liggen de gemiddelde kosten van een outplacementprogramma in Nederland tussen de € 3.000 en € 10.000.

De exacte kosten kunnen echter variëren op basis van de eerder genoemde factoren, zoals de duur van het programma, de inhoud van de begeleiding en de ervaring van de coach. Het is essentieel om nauwkeurige informatie te verkrijgen bij specifieke outplacementbureaus om een beter beeld te krijgen van de kosten van hun programma’s.

Wat is inbegrepen in de kosten van een outplacementprogramma

Bij het vergelijken van de kosten van verschillende outplacementprogramma’s is het belangrijk om te begrijpen wat er precies is inbegrepen in de prijs. Hoewel dit kan variëren afhankelijk van het specifieke outplacementbureau en programma, zijn hier enkele elementen die vaak zijn opgenomen in de kosten van een outplacementprogramma:

 1. Individuele coachingssessies: Outplacementprogramma’s omvatten meestal een aantal individuele coachingssessies met een professionele coach. Deze sessies zijn bedoeld om de deelnemer te begeleiden bij het identificeren van hun carrièredoelen, het ontwikkelen van een sollicitatiestrategie en het verbeteren van hun sollicitatievaardigheden.
 1. Workshops en trainingen: Sommige outplacementprogramma’s bieden ook workshops en trainingen aan om de deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van relevante vaardigheden en kennis. Deze kunnen variëren van het opstellen van een effectief CV en sollicitatiebrief tot het voeren van succesvolle sollicitatiegesprekken.
 1. Online ondersteuning: Veel outplacementprogramma’s bieden ook online ondersteuning, zoals toegang tot een online leerplatform of een online community van gelijkgestemde individuen. Dit kan de deelnemers de mogelijkheid bieden om op elk moment en vanaf elke locatie toegang te hebben tot waardevolle informatie en ondersteuning.
 1. Netwerk- en carrièrebegeleiding: Outplacementprogramma’s kunnen ook netwerk- en carrièrebegeleiding omvatten, waarbij deelnemers worden geholpen bij het identificeren en benutten van relevante netwerkmogelijkheden en het ontwikkelen van een effectieve carrièrestrategie.

Het is belangrijk om de specifieke inbegrepen elementen te verifiëren bij het vergelijken van de kosten van verschillende outplacementprogramma’s, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Hoe kunt u besparen op de kosten van een outplacementprogramma

Hoewel de kosten van een outplacementprogramma aanzienlijk kunnen zijn, zijn er enkele manieren waarop u kunt besparen en waarde kunt krijgen voor uw geld. Hier zijn enkele tips om te besparen op de kosten van een outplacementprogramma:

 1. Vergelijk meerdere aanbieders: Het vergelijken van de kosten en diensten van verschillende outplacementbureaus kan u helpen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Zorg ervoor dat u niet alleen naar de kosten kijkt, maar ook naar de expertise en ervaring van de coaches en de inhoud van de programma’s.
 1. Kies een programma op maat: Sommige outplacementprogramma’s bieden op maat gemaakte pakketten aan, waarbij u alleen betaalt voor de diensten die u nodig heeft. Dit kan helpen om onnodige kosten te vermijden en ervoor te zorgen dat u alleen investeert in de ondersteuning die u echt nodig heeft. Kijk uiteraard ook goed naar de locatie. Woont u bijvoorbeeld in Amsterdam? Kies dan een outplacementbureau in Amsterdam.
 1. Onderzoek subsidiemogelijkheden: In sommige gevallen kunnen er subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn om de kosten van een outplacementprogramma te dekken. Onderzoek de mogelijkheden voor subsidies en financiële ondersteuning die mogelijk beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie.
 1. Onderhandel over de prijs: In sommige gevallen kunnen outplacementbureaus bereid zijn om te onderhandelen over de prijs, vooral als u aangeeft dat u ook naar andere aanbieders kijkt. Het kan de moeite waard zijn om te vragen of er ruimte is voor prijsonderhandelingen.

Door deze tips toe te passen, kunt u mogelijk besparen op de kosten van een outplacementprogramma en toch waardevolle begeleiding en ondersteuning ontvangen.

Het vergelijken van outplacementprogramma’s – waar moet u op letten

Bij het vergelijken van outplacementprogramma’s is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het vergelijken van outplacementprogramma’s:

 1. Expertise en ervaring van de coaches: Zorg ervoor dat u kiest voor een outplacementbureau met ervaren coaches die bewezen resultaten hebben behaald. Vraag naar referenties en bekijk beoordelingen van voorgaande deelnemers om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de begeleiding.
 1. Inhoud van het programma: Kijk naar de inhoud van het programma en bepaal of het aansluit bij uw specifieke behoeften en doelen. Zorg ervoor dat het programma de juiste balans heeft tussen individuele begeleiding, workshops en trainingen, en online ondersteuning.
 1. Beschikbaarheid van ondersteuning: Informeer naar de beschikbaarheid van ondersteuning tijdens het programma. Moet u bijvoorbeeld een vastgesteld aantal sessies volgen, of is er ruimte voor extra ondersteuning als dat nodig is? Zorg ervoor dat het programma voldoende flexibiliteit biedt om aan uw behoeften te voldoen.
 1. Kosten en tarieven: Vergelijk de kosten en tarieven van verschillende outplacementprogramma’s en zorg ervoor dat u een duidelijk beeld krijgt van wat er is inbegrepen in de prijs. Zorg ervoor dat u waar voor uw geld krijgt en dat u investeert in een programma dat u de juiste ondersteuning biedt.

Financiering van outplacementprogramma’s – kansen en subsidies

Het financieren van een outplacementprogramma kan een uitdaging zijn, vooral als u net bent ontslagen en geen inkomsten heeft. Gelukkig zijn er enkele financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar die u kunnen helpen de kosten te dekken. Hier zijn enkele kansen en subsidies om te overwegen:

 1. Transitievergoeding: In Nederland heeft u mogelijk recht op een transitievergoeding als u bent ontslagen. Deze vergoeding kan worden gebruikt om de kosten van een outplacementprogramma te dekken. Informeer bij uw werkgever of het UWV naar uw rechten op een transitievergoeding.
 1. Subsidiemogelijkheden: Er zijn verschillende subsidies en financiële ondersteuningsprogramma’s beschikbaar die kunnen helpen bij het financieren van een outplacementprogramma. Deze subsidies kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie, zoals uw leeftijd, arbeidsverleden en werkloosheidsstatus. Neem contact op met instanties zoals het UWV of het Werkplein in uw regio voor meer informatie over mogelijke subsidieprogramma’s.
 1. Werkgeversbijdrage: In sommige gevallen kan uw voormalige werkgever bereid zijn om bij te dragen aan de kosten van een outplacementprogramma. Dit kan worden onderhandeld tijdens de ontslagprocedure. Het kan de moeite waard zijn om te overleggen met uw werkgever over mogelijke financieringsmogelijkheden. Maak bij boventalligheid goede afspraken met uw werkgever over een vaststellingsovereenkomst met daarin afspraken over outplacement. 

Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar de financieringsmogelijkheden die beschikbaar zijn in uw specifieke situatie en om te zorgen voor een passende financiering voordat u een outplacementtraject selecteert.

Conclusie

Het volgen van een outplacementprogramma kan een waardevolle investering zijn voor mensen die hun carrière opnieuw willen opbouwen na ontslag. Hoewel de kosten van een outplacementprogramma kunnen variëren, kunnen ze aanzienlijk zijn. Het is belangrijk om de kosten van verschillende programma’s te vergelijken, rekening houdend met factoren zoals de duur van het programma, de inhoud van de begeleiding en de ervaring van de coach.

Tijdens een outplacementprogramma kunnen deelnemers profiteren van professionele begeleiding, emotionele ondersteuning, netwerkmogelijkheden en loopbaanontwikkeling. Het is essentieel om te begrijpen wat er inbegrepen is in de kosten van een outplacementprogramma, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Bij het vergelijken van outplacementprogramma’s is het belangrijk om te letten op factoren zoals de expertise en ervaring van de coaches, de inhoud van het programma, de beschikbaarheid van ondersteuning en de kosten en tarieven. Daarnaast kunt u onderzoeken welke financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar zijn om de kosten van een outplacement te dekken.

Met de juiste informatie en voorbereiding kunt u een outplacement traject vinden dat past bij uw behoeften en budget, en u helpen bij het vinden van een nieuwe baan en het heroriënteren op de arbeidsmarkt.

kosten outplacement